Forte Tron





Duminica trecută am vizitat Forte Tron, o fortăreaţă italiană.

După căderea republicii veneţiene, urmează tot felul de driblinguri între austrieci şi francezi, fiecare pe felia sa de timp, încercând să pună la punct diverse sisteme defensive, care să ţină la o distanţă suficient de sigură, Veneţia, de eventualele atacuri terestre.

Forte Tron-ul face parte din fortăreţele de primă generaţie construite de austrieci.

E uimitor să descoperi, acolo unde te-ai fi aşteptat să găseşti nişte ruine sau o construcţie oarecare, o adevărată capodoperă a genului.

Atenţia deosebită acordată fiecărui detaliu în parte, grija pentru estetică, într-un loc unde estetica se presupune că ar trebui să fie un amănunt, te fac să te întrebi dacă nu cumva tocmai super tehnologizarea e cea care dăunează.

Fără proiectare pe computer, fără instrumente de gâdilat sateliţii subsuoară, clădirea beneficiază de un sistem de ventilaţie sofisticat. E mai mult mucegai la mine-n baie decât în tunelurile clădirii construite în 1887.

Ghidul ne-a povestit, entuziasmat, cum fiecare canal scurgere a fost gândit să preia până şi roua de pe frunze, deşertând-o cu precizie matematică, în canalul care înconjoară fortăreaţa.

Structura e ridicată din cărămidă îngustă, îmbinată meşteşugit, arcuri elegante în formă de ogivă (dacă nu mă înşeală memoria şi s-o fi chemând altfel, arcurile alea lunguieţe), care aduc mai mult cu un interior de biserică.

Numerotarea fiecărei cămăruţe, inclusiv toaletele şi grajdurile animalelor, venea realizată cu elegante plăcuţe de faianţă la care m-am tot zgâit cu gura căscată şi cu intenţii mai puţin nobile, mărturisesc.

Iată nişte planuri interioare, ale unei clădiri identice: aici

Şi câteva imagini:

[gallery link="file"]

Comentarii

  1. Dar niste poze cu faiantele mult rivnite ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate, pozele din interior n-au ieşit foarte bine. Lumina era puţintică tare. oricum am să mai încerc, am de gând să le vizitez şi pe următoarele două construite în aceeaşi perioadă, de acelaşi arhitect, poate găsesc vreo faianţă căzută pe jos :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Shi- Xiang- Xia

Concursul leusteanului de diasporă - “Ba, al meu e mai frumos”

Barbat cu masină