Gondolierii şi poreclele lor haioase

Veneţia, până la urmă, nu e decât un sătuc mai mare. Ar putea să pară ciudat dar în fiecare din cele şase cătune(cartiere), toată lumea cunoaşte pe toată lumea.
E clar că din discuţie sar turiştii. Ei vin şi pleacă, sunt răul necesar cu care veneţienii au învăţat să convieţuiască.
Şi, ca în orice sat există pietre pe care nu e bine să calci dacă nu vrei să-ţi meargă rău, fântâni unde se aud noaptea voci suspecte, poduri pe sub care nu e bine să treci fără să faci semnul crucii cu limba pe cerul gurii.
Diferenţa o fac gondolierii care sunt nişte căruţaşi ceva mai speciali, având în vedere că toţi caii putere stau în amărâta aia de lopăţică cu care calcă apa.
Ei şi, au gondolierii porecle, v-aţi putea întreba, căci e bun ştiut că într-un sat, sătenii de rând ca sătenii de rând, dar căruţaşii au toţi porecle sau măcar o nevastă cui să aparţină?
Sigur că au!
Iată, o selecţie de porecle haioase:
  •   Muscoeti sau Muşchiuleţ- gondolier musculos pe care îl puteţi găsi în zona S.Sofia
  •  Occhi di fata sau Ochi de zână- şpanchi, dacă-l vedeţi vă asigur că n-o să mai puteţi privi o zână-n ochi
  • Mama so beautiful-  cel mai urât gondolier din Venezia
  • Manovra- pentru că la fiecare manevră pe care o face, reuşeşte să blocheze tot canalul
  • Oslo se numeşte aşa, pentru că nevasta lui e norvegiană
  • Osleto pentru că e fiul lui Oslo, de mai sus
  • Pasta e fasioi sau Pastă cu fasole- porecla are o poveste în spate. Se spune că după război, gondolierii erau săraci şi, ca şi acum, mereu la vânătoare de turişti, preferabil americani. Gondolierul nostru, Pastă cu fasole, are norocul şi convinge un cuplu de americani bătrâiori să-i plimbe cu gondola. La sfârşit turului, cuplul îl plăteşte  şi-şi vede de-ale sale. Gondolierul scuturându-şi preşurile prin gondolă, dă peste portofelul plin de bani al bătrânelului. În timp ce îşi încălzeşte tigăiţa cu pastă şi fasole, întrebându-se dacă e convenabil să fie cinstit, îl vede pe bătrânul american întorcându-se, evident, după portofel. Panicat, îl aruncă  în oliţa cu fasole, după care iese din gondolă, cu tigaia cu portofel deasupra capului lăsându-i bătrânului, libertatea să caute cât pofteşte. Atenţie, deci, la  tigăile aburinde! Pot fi înşelătoare!
  • Niagara - poreclit aşa pentru că a reuşit să cadă în apă de trei ori într-o singură zi.
  • Girasole sau Floarea- soarelui- pentru că are 1, 96 înălţime, deci o să-l vedeţi imediat ce coborâţi la aeroport
  • Barbie- pe gondolierul ăsta nu-l puteţi rata, are ochii la fel de albaştri ca şi păpuşa cu acelaşi nume.
sursa informaţii: www.venessia.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Shi- Xiang- Xia

Concursul leusteanului de diasporă - “Ba, al meu e mai frumos”

Barbat cu masină