Prin lumile lui Liviu Nanu

A cest text nu e o recenzie de carte ci doar un rezumat despre ce a înţeles cititorul, adică eu, din ce a scris autorul, adică Liviu Nanu, semnalat în agenda mea telefonică drept LivNanuagonia, totul legat să încapă pe un singur rând. Zilele trecute am avut ocazia să ne vedem chiar dacă fugitiv, în sens vizual adică, Liviu fugea mâncând pământul după vaporaş iar eu dădeam dezdemonă din batistuţă la mal, dar a fost suficient să înţelegem că suntem exact aşa cum ne gândeam noi că suntem, când ne citeam pe Agonia, adică nişte persoane cool, vorba tiktokiştilor. Important e că, aşa, am intrat în posesia celei mai recente cărţi a lui, Ziua P(r)ostului şi  dacă nu ar fi insinuat o provocare în autograful însoţitor poate nu mă urneam să demonstrez că nu pot adormi cu creionul în mână, că eu aşa citesc cărţi în ultimul timp doar- doar ‘oi păcăli Alzheimerul să treacă pe partea cealaltă când mă vede. Personajele din seria Cărciuma lui Bicuţă populează şi acest ultim volum şi alegerea de a-l num

Spitty CaSh cel voinic şi merele de aur

În faţa calculatorului, mezinul cu căştile pe urechi sughiţă de râs.
Nu pot să pierd ocazia mai ales că, de când încerc să nu fumez sunt mai irascibilă decât o mumie  deranjată la ora somnului de frumuseţe.
- Mama!hi-hi hîc! Mama! hi-hi hîc! Mama!  hi-hi hîc!
- Zi repede să hi- hi-hîc şi eu... Ce-ai găsit?
- Ai auzit de Spitty Cash?
- Ar fi trebuit?
- Păi... hi-hi- hi... e român.
- Şi ce? Dacă vorbesc româneşte mai bine decât tine- sîc-sîc!- asta înseamnă că trebuie să cunosc toţi românii?
- Nu, da' ăsta vorbeşte italiană fix ca tine, sîc-sîc!
- A, da? O fi înscris în alt club, nu-l cunosc
- Se prea poate că-i rapper şi cântă în italiană.
- Ei, şi?
- Ascultă:


Spitty Cash - Difficoltà nel ghettoAscult şi încep să hihăim în duet, vine şi Alex o punem de un trio, Luş-ii şi Puff-ii sunt ocupaţi cu un pantof aşa că de-un cor  nu poate fi vorba.
Bineînţeles c-am devenit curioasă. Verific dacă puştanul a scos ceva nou şi mă trezesc  cu-n munte de informaţii, prăvălit peste mine.
Gogălul românesc nu ştie prea multe despre el dar  la paginile în italiană cred că-l concurează pe Berlusconi.
Aşa aflu că:
-  Spitty alias Dorofte Silviu Alexandru e supranumit rapperul amuzant italo-român şi că de doi ani e unul dintre cele  mai controversate personaje din reţeaua italiană.
- că primul său video  e al treilea în topul celor mai comentate videouri(e corectă forma asta?!?) de pe planeta  Youtube- 14536 de comentarii
- că a stârnit o adevărată mişcare parodică devenind un fel de Pierino(Bulă) internaut, i-au fost dedicate sute de posturi, o mulţime de polemici, recenzii, forumuri anti-spitty, pro-spitty, grupuri de discuţii pe facebook, petiţii pentru contra linşarea puştanului.
Eu nu prea ştiu mare lucru despre curentul ăsta rapp- hip- hop, dar citind comentariile furioase din subsol, se pare că  Prâslea nostru nu numai că violează grav şi repetat limba italiană, dar aplică şi prozodia, metrica şi meseria furată de la Guţă Minune Salam & Comp.

Mie îmi e simpatic pentru determinarea cu care îşi vede de visele sale.
Nu e deloc uşor să crezi în steaua ta când toţi ceilalţi te salută cu "Vai de steaua ta!".
Cine ştie, poate peste câţiva ani ne vom mândri şi cu Spitty Cash nu numai cu Herta Muller, maddafakka, vorba lui Spitty.Comentarii

 1. :)) Mai mult hotărât decât genial, aş zice.
  Mulţumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc, mă bucur să ştiu că vecinii mei de realitate :), îmi trec pragul, asta înseamnă că pot începe să scriu în romitaliană fără teama de a nu fi înţeleasă, nu-i aşa? :)

  RăspundețiȘtergere
 3. cred ca a fost botezata ca ”rotaliana”... asa evitam alte confuzii :D

  RăspundețiȘtergere
 4. Ei, Doamne fereşte, asta ar mai lipsi, altă confuzie :).
  Rotaliană, să fie atunci... Mea culpa!

  RăspundețiȘtergere
 5. Da!
  Mai ales că previziunile mele se dovedesc a fi corecte:))
  Iată că pur si move :)


  Bucuroasă să te întâlnesc, Daniela!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Shi- Xiang- Xia

Concursul leusteanului de diasporă - “Ba, al meu e mai frumos”

Barbat cu masină