A şasea boală

După criteriile respectabilului domn Tatulici, noi facem parte dintre românii buni pripăşiţi în Italia.

Nu furăm decât programele la televizor. Fără discriminare. Pe alea româneşti c-un decodor cumpărat de la un rus şi  chei de pe net, cele italiene,vin singure de pe acoperiş, direct la priză. Deci, totul foarte civilizat.

Avem concedii în perioade în care, orice căţel crescut în condiţii artificiale refuză să iasă afară dacă nu e absolut necesar.

Ziua liberă vine melceşte la capătul altor şase lucrătoare şi pleacă speedygonzaleşte după numai 24 de ore.

În ziua liberă faci cumpărături, curăţenie, revizie la maşină, speli, calci, găteşti, tai părul, unghiile, buruiana din jurul leuşteanului, te duci la doctor, la farmacie, plăteşti facturile, mesteci, te scobeşti în nas, faci recensământul rudelor prin telefon, citeşti, te informezi, socializezi.

Copii au voie să facă gripă, roşu-n gât şi alte şmecherii, tot în ziua asta, dacă se bâlbîie sau nu-s hotărâţi şi se îmbolnăvesc în afara calendarului, le explici prin telefon cum ajung la doctor, de capul lor.

Cumnată-mea il creşte cam răzgîiat pe ăsta micu' al ei, aşa că în loc să se îmbolnăvească în ziua ei liberă s-a îmbolnăvit într-a mea.

Îl duci la doctor?

Ce-o să fac acuma, îl duc, durează mai puţin decât să-i explic care-i ziua liberă a maică-sii., având în vedere că n-a împlinit încă doi ani.


Doctorii, toţi în molima lunii august, au lăsat în post doar pe ăla care nu mai nimereşte portiera la maşină, aşa că durează mai mult până îşi bâjbâie clanţa cabinetului decât să pună diagnosticul.


- Doamnă, îmi zice calm, are a şasea boală.


Ete, dom'le, ăştia au numerotat bolile şi eu am rămas pe dinafară.


- Care este... încerc să-l trag de limbă, pe furiş.


Mă priveşte lung şi-mi răspunde şi mai calm decât prima dată:


- A şasea boală.


Zic,”Aha”, ca şi cum, de data asta am priceput, pentru că mi- e clar: sunt singura de pe glob care n-a aflat de faza cu numerotatul bolilor.


Pe drum, sună maică-sa:


- Ce are copilul?


- A şasea boală.


- Adică?


- Adică... nu e prima, nu e a doua, e a şasea, ce ştiu eu, tu trebuie să ştii că-i copilul tău.


- E grav?


- A zis că trebuie să-l apretezi cu amidon şi să-i dai paracetamol, n-are cum să fie grav. Aşteaptă să ajung acasă şi întreb googlosul .


Şi cum eu, m-am simţit precum moşul care întrebat dacă e gay, răspunde că e pensionar, trec aici ce-am găsit despre boala asta:



Boala de origine virotica(Roseola infantum), provocată de virusul  HHV6( virusul herpetic uman de tip 6), putin contagioasa si cel mai des intalnita la copiii sub 2 ani, primavara sau toamna. Debutul bolii se face brusc, prin febra ridicata (39�-40�C), insotita de convulsii, adenopatii si tuburari digestive. Febra dispare la fel de brusc dupa 4-5 zile, lasind loc unor pete localizate pe ceafa, gat si urechi (asemanatoare cu cele de la pojar/rujeola).
Eruptia este putin vizibila si trece in citeva zile, de aceea, de multe ori, boala trece neobservata.


Mă gândesc eu că ideea asta cu numerotatul ar fi bună dacă n-ar fi atîtea boli. Cine ştie la ce număr ar putea ajunge să fie clasificată banala diaree.

Să mergi la farmacie şi să ceri medicamente pentru a ţîşpea boală. Până îşi numără farmacista degetele, te trezeşti că joci în reclama aia de prost gust, pentru Furazolidon.



Comentarii

  1. Morala ar fi sa nu iei catelul in concediu.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    Morala moralei:
    Cititorul e mai inteligent decât autorul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Durerea de cap, cea mijlocie, adicătelea moi, zice că amară-i tare pastila, dar îi plăcu culoarea și veșmantul, doar le croi zana, stăpana bașbuzucilor, printre care se numără și subsemnatul.

    Doruletul zanei

    RăspundețiȘtergere
  4. :)

    De aşa dureri de cap, ochioase ca tine, nu mă plâng! Dar, gata vacanţa?
    Mi-a plăcut mult surpriza de ieri, îţi dai seama, să-ţi vezi textele transformate în material didactic?
    E un pas uriaş, felicitări!
    Cu dragul meu special pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta. Dar care e boala nr 1?

    RăspundețiȘtergere
  6. Păi, prima cică ar fi pojarul, a doua scarlatina, a treia pojărelul, cu-a patra şi a cincea încă nu-i hotărâtă treaba pe forumurile de mămici :).
    Dar eu mă bucur că nu ştiai de numerotarea asta, măcar suntem în doi, nu? :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Shi- Xiang- Xia

Concursul leusteanului de diasporă - “Ba, al meu e mai frumos”

Barbat cu masină