Cu botnita

Autobuz, ora 8 dimineaţa, anul Domnului 2012
Şoferul,  marca Matrix, ochelari fumurii, mănusi negre, s-a sculat cu fundul ţuguiat spre în sus. Se vede după cum frânează, brusc, de parcă staţia în care aştept a apărut peste noapte ca o ciupercă după ploaie.
Odată cu mine urcă şi-o bătrână cu-n căţel. Au cu siguranţă cam aceeaşi vârstă. Cu picioare tremurânde, amândoi, se îndreaptă spre un scaun liber.
Şoferul Matrix vigilent ca un controlor spaţial constată că patrupedul nu are botniţă. Bătrâna îi promite că o va pune imediat ce va ajunge sa se aşeze, invocând stabilitatea precară. Se ţine de cuvânt după ce extrage botniţa din şapte pungi-punguliţe(le-am numărat).
 Căţelul nu protestează, stă cu capul întins să-i uşureze stăpânei manevra. Imediat după asta, însă, întreaga sa atitudine se schimbă. Capul în jos,  coada între picioare, spăşit. E atât de slăbit şi de bătrân încât botniţa pare mare şi greoaie. Încetişor, la fiecare zdruncinătură botniţa îi mai alunecă cu câţiva centimetri.

Matrix mai atent la căţel decât la semaforul pe care era  să-l rateze, strigă la stăpână.
- Cucoană, căţelul n-are botniţă, e al doilea avertisment, vă dau jos.
Bătrâna încearcă să-i explice că e bătrân şi cu doar doi dinți în faţă, n-ar putea să muşte pe nimeni, a slăbit foarte mult şi  botnița îi cade.



Şoferul nu se lasă înduioşat, la prima staţie opreşte şi  o obligă să coboare. Nimic nu ajută, nici protestele celorlalţi pasageri, nici ameninţarea că vom coborî toţi în semn de solidaritate cu bătrânul cuplu, chi se ne frega, lui nenea Matrix i-au dat covrig dar au uitat să-i pună beculeţele cu sentimente.

Mi-am legănat apoi, toata ziua în vise cu tenta SF.  Se făcea că eram pe Planeta căţeilor şi toţi oamenii erau obligaţi să poarte în permanenţă nişte botniţe mari şi grele, pentru că, îmi explica Von Pluşen de Luş,  ghidul meu patruped, altfel, oamenii s-ar sfâşia între ei...

Comentarii

  1. Buna, Ina! Îmi era dor de scrierile tale şi mă bucur că te-am găsit pe-aici. În semn de protest, cobor şi eu odată cu bietul căţel. Şi totuşi nu pot să nu apreciez faptul că există şi "lumi" în care regulile sunt reguli şi se respectă chiar şi atunci când par a nu avea rost. Cu sau fără sentimente...
    O vară frumoasă!
    Florinel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei, Florinel, placuta surpriza! Da, mi-am facut un coltisor numai al meu, atata cat sa pot bodogani toata ziulica:))
      O vara minunata si tie, cu mult drag!

      Ștergere
  2. tiii... te simti ca casa cand mai auzi din astea; :) nu din cauza de botnita, ci din cauza de sofer...

    RăspundețiȘtergere
  3. lasa ca si eu am patit ieri o faza cu un sofer. opreste busul, dau sa urc cu carutul in care era pufulete plus diverse sacose agatate in toate partile, da' nenea soferul n-a lasat busul in jos, sa pot urca. si cand i-am zis ca nu pot urca asa, a inceput sa urle ca si-asa e in intarziere, asa ca a inchis usile si s-a carat. un dragut. sper sa faca pene toata saptamana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) draga blo, cred ca e inutila urarea. pe aici daca fac pene sau se strica autobuzul matricsii astia se dau jos, dau telefon si pleaca fluierand.
      Tare ma tem ca si pe acolo e cam asa...

      Ștergere
  4. e un fel de a privi lucrurile. cum diferitele straturi ale personalitatii individuale au coeficienti de dilatare terminca diferiti, pe canicula iese la suprafata o boare de cinism. catelul, sa fie sanatos. eu prefer sa-mi imaginez eroii lui zaharia stancu, aia cu botnitele puse cand culegeau via, imbatranind pana le cad botnitele... si pe fostul pres al uniunii scriitorilor incercand sa scrie, fara dinti, o nuvela cu botnite... reloaded. cum, nu e cinism, e humor negru? cu atat mai bine, e singuru7l tip agreabil de humor ;-))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ca vreau eu sa ma dau biscuite ca traiesc in Spania si nu in Italia( mi s-a oferit alegerea in 2006 si ma felicit ca am ales Spania...), dar daca asta s-ar fi intampalt intr-un autobuz spaniol, iesea belea mare. In primul rand ca un sofer nu are cum sa puna frane bruste: calatorii l-ar pune la colt in secunda doi. Daca ar raspunde obraznic sau ar continua, in secunda trei un echipaj de la Guardia Civil sau Politie ar intercepta autobuzul si ar schimba soferul, urmand ca amaratul sa petreaca niste frumoase si de neuitat zile la parnaie, in asteptarea procesului. In al doilea rand, la faza cu batrana si catelul, cetatenii s-ar fi impartit in doua: jumate suna la Protectia Animalelor si jumate suna la asociatiile de ajutorare a batranilor. Si dupa aia fac schimb :). Dar pana sa vina aia in tromba, baiatul are o mare problema: sa te fereasca bunul Dumniezo sa intri in gura spanioloaicelor!!!!! Zdrente, pulbere si praf cosmic se alege din tine! Lasand un pic gluma la o parte, in Spania exista asa-numita institutie a denuntului: daca ai calcat un pic mai alaturi de potecuta, nu se poate sa nu existe cineva sa nu puna mana pe telefon si sa nu te denunte. Ai aruncat chistocul din goana masinii? Ala din spatele tau sigur pune mana pe telefon. 120- 10.000 de euro si 4 puncte sau parnaie. Ti-ai batut cainele? 6 luni in 24 de ore ti-ai luat. Te taie un pipi pe aiurea? 70-90 de euro.... Etc. ” Sunt cetatean si am drepturi”, asta e sloganul de la care nimeni nu se abate pe aici. De aia e plina Italia de Neo :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stau in Spania de 15 ani si e ca si cum ai locui in alta tara,dupa cum povestesti.cred ca daca era justitia atat de corecta nu ajungea Spania atat de rau

      Ștergere
    2. Nu vreau sa incep o polemica cu tine. Daca doresti un raspuns de la mine, te poftesc pe blogul propriu si personal. Al meu. Nu de alta, dar nu ma impac cu anonimii si nu fac risipa de cerneala pe blogurile prietenilor raspunzand aiurea-n tramvai la niste aberatii care se bat cap in cap. Te astept. Cu argumente, daca te tine...

      Ștergere
    3. Dongabone,
      Ma faci sa jinduiesc dupa Spania, cum s-ar zice rezultatul de la ultimul meci de fotbal se reflecta si in viata de zi cu zi:).

      In privinta faptului ca cel care nu s-a semnat te contrazice n-as pune la inima, cu siguranta vorbiti de zone diferite, asta se intampla si aici, sunt diferente imense intre nord si sud, de mentalitate, de aplicare a legilor si asa mai departe.

      Anonim,
      Cu nume sau fara nume, bun venit!:)

      Ștergere
  6. Asa ma gandeam si eu, Ina. Cu siguranta vorbim de zone diferite. Oricum, eu inca astept ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. E rasu-plansu. Distanta dintre regulile scrise si cele nescrise pare sa fie uneori si distanta dintre oameni. Si neoameni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi aduce aminte de mama care le-a raspuns in autobuz unora care o intrebau de ce nu-i pune botnita pekinezului 'Pentru ca n-are bot, d-aia!' :) In RO, fireste.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Răspunsuri
    1. of, Manuela nu-s obisnuita sa emotionez lumea, m-am imbujorat:)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Shi- Xiang- Xia

Concursul leusteanului de diasporă - “Ba, al meu e mai frumos”

Barbat cu masină