Caut bilă de bou uscat

Cine şi-a adus părinţii, socrii sau orice fel de rudă în vizite mai lunguţe prin ţări străine ştie deja că dacă  Furazolidonul nu e Furazolidon tot degeaba, Trifermentul nu suportă comparaţii cu alţi înlocuitori, despre Dicarbocalm nici să nu mai vorbim.
Lucrurile se complică când la mijloc e o soacră  care ştie toate indicaţiile medicamentelor pe de rost şi al cărui principal scop în viaţă e trimiterea la psiholog  a asistenţlor de farmacie.
Bineînţeles că nefiind pe  limba ei, Pasărea( numele de cod al soacrei) nu se duce la farmacie singură ci însoţită de autoarea acestor rânduri tremurate.

După prima încercare în care am constatat că ăştia nu ştiu să găsească principiile active ale medicamentelor numa' după numele româneşti, m-am întors acasă şi-am început să-mi fac temele cu guglosul la îndemână, să dea Dumnezeu sănătate, viaţă lungă şi copii mulţi, cui l-a inventat şi-l ţine în viaţă, altfel, vă daţi seama c-aş fi stat 4 luni, 3 săpămâni şi 2 zile printre compedii, enciclopedii şi alte chestiuni stufoase să aflu că Anghirolul, aici, se mănâncă fript şi cu usturoi, fiind el făcut din carcioful italienesc, anghinarea românească care vasăzică.
Buun au urmat multe altele, n-are rost să le pomenesc, vreau să cred doar că aţi înţeles tehnica mea deşteaptă foc, căci nu se ştie niciodată când v-o prinde bine: copy-paste ingredientul principal dintr-un anume medicament pe guglosul românesc, copy- paste pe cel italienesc, căutat medicamentul,scris pe foaie, dus la doctor, făcut reţetă(pe aici numai leucoplast pentru bătături poţi să iei fără reţetă), bătut la cap farmacistul, imaginat cum îţi extermini soacra pocnind-o cu cutiuţa de medicamente în cap, lovit cu capul de masă din neputinţă de caracter slab care nu pune în aplicare ce-şi imaginează.

Şi când, crezi că totul s-a terminat şi poţi să răsufli uşurat mângâindu-ţi cucuiul de recentă amintire, iată, vine încet pe cale, răscolind troienele, doamna bolilor şi spaima neamului mâncător de şunci, colica biliară.
Colebiiil, strigă soacra de pe buza ştiiinţei, trei colebile mestecate odată şi totul se rezolvă, ascultaţi-mă pe mine. 
O ascultăm că oricum n-aveam încotro, încalec repede  pe google, de unde, uşor tulburată  extrag ingredientul principal al colebilului:

"Drajeuri continând bilă de bou uscată"
- Cum adică, bilă de bou uscat, face jupânul neîncrezător.
- Nu-i tot boul  uscat numa' bila, n-auzi?
- Păi, ş-atunci, ce probleme sunt? Te duci la farmacie şi le zici: doamnă, daţi-mi un medicament din bilă de bou uscat.
- Neh, de data asta cred că te duci tu, jupâne. Nu se face ca o doamnă să intre în farmacie şi să ceară  bucăţi de bou, uscate sau nu.
- Şi cum zic la bou?
- Bue.
- Nţă, ăla-i un bou castrat, din câte ştiu
- Păi şi?
- Dacă nu-i bun?
- Hmm, ia să vedem, ce găsim, bou, bue, iaca, am găsit pe wikipedia: vitello- până la  1 an, vitellone da 1 a 4 anni, manzo de la 1 la 4 ani castrat, bue o bove peste 4 ani, castrat...
- Ai văzut, ştiam eu că e castrat.
- ... toro, masculul adult necastrat mai mare de 4 ani.
- Ăsta-i bun.
- Bun, deci "toro"
- Deci zic: "sto cercando una medicina fatta con cistifellea di toro secco"
- Nuuuu, cistifellea e secca nu taurul deci, stai căutando una medicina fatta con cistifellea di toro secca, ba nu, mai bine: cistifellea secca di toro..
- Bine-bine, las' că ştiu eu, mormăie jupânul deşi sprâncenele lui mărturisesc diferit.
După jumătate de oră, când  iese din farmacie, roşu ca un bujor în luna mai, îmi face un rezumat sec, cam la fel de sec cât boul căutat pentru fiere:

- Au zis să încercăm la măcelăr... da' mergem amândoi de data asta că eu tot n-am înţeles cine trebuie să fie uscat!

     

    Comentarii

    1. Cred ca solutia cea mai buna ar fi un telefon in tara la un neam bun, si rugat el sa puna un pachet la posta. Ti-as trimite eu de aici daca as avea. Dar mie soacra-mea imi face anual numai provizii de crema de galbenele romaneasca.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Da-da, asta e singura solutie, dacè ne trebuie numai un pic de fiere, de ce sa luam tot boul?:))
        Mai citisem undeva despre proviziile cu crema de galbenele dar nu reusesc sa-mi aduc aminte pe care blog...

        Ștergere
    2. Pai daca de "bue" nu e bun si trebuie de "toro", poate soacrei îi trebuie exact diferenta.

      RăspundețiȘtergere
    3. Daaane, sa speram ca nu o sa citeasca despre diferenta:) ca altfel dorm pe scara blocului:))

      RăspundețiȘtergere
    4. Maaai, tu nu esti normala :))
      M-au pus pacatele sa iti citesc postarea la birou (unde sunt intr-un open space de oameni foarte seriosi) si rezultatul a fost ca m-am bulucit la usa dinspre hol, tinandu-ma din rasputeri sa nu dau drumul la hohotele de ras ce se buluceau si ele la iesirea din mine.
      Pana la urma m-am refugiat pe balconul fumatorilor si am ras ca proasta, singura, vreo trei minute...
      Bila de bou uscat, zici? :)) Si parca imi imgaginez figura "Pasarii"... cred ca e cam ca matusa-mea Marie a lu'Zaharie care s-a dus la doctor si o zas ca are tensiune tri sute (la insistentele doctorului nedumerit i-a explicat ca e chestiune de algebra elementara sa aduni doua sute cu o suta...)

      RăspundețiȘtergere
    5. Solutii ar fi:
      - sa nu-i mai inviti
      - sa-si construiasca si birladenii canale
      - sa vina cu medicamentele de acasa
      - sa invete limba
      - sa nu manince mult pe perioada vizitelor

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. - a doua solutie merita premiul Nobel pentru ingeniozitate:))

        Ștergere
    6. :)) Draga Digodana,
      Multumesc pentru zambareata cetire si impartasire. Am nechezat si eu cu pofta de matusica ta... iti dai seama cum ar fi sa pui Pasarea cu matusica in aceeasi camera?:)))

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. O daaaaaaa! Mi le si imaginez facand concurs care are boli mai multe (multe si cornute)... si care medicament e mai eficient...
        nici nu-i bine de gandit :)))

        Ștergere
      2. Ba daaa, daca le tine ocupate si le inchidem undeva:))))

        Ștergere
    7. Am râs ca un cocoșat!!!Eu am pațit-o cu Zoviraxul.Cum toate medicamentele de care am eu nevoie se cheamă la fel si in spaniolă(Aspirina,Ranitidina,Ibuprofeno,Paracetamol), m-am dus mai acum 4 ani la farmacie să văd daca au ceva asemănător cu Zoviraxul.Credeam ca o sa am de furcă, având in vedere că are un nume destul de ciudat, mai tehnic.Îi spun lui tanti ce vreau, că sunt foarte sensibil la mâncare si la termenele de expirare, că îmi apare instantaneu buba la colțul buzelor, ca stiu io o cremă... Aaaa, zice, păi vreți Zovirax!Să-mi cadă fața și mai multe nu...Cred ca trebuie să adopți metoda ”pachet de acasă”, ca altfel nu se poate.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Dongabone,
        Prima concluzie ar fi ca mergi cam rar la farmacie si a doua e ca folosesti medicamente cam demodate:))
        Tie iti trebuie o consultatie cu un specialist asa ca soacra-mea sau ca matusa Digodanei
        Pachet de acasa sau un pachet spre casa? inca ma mai gandesc, mai analizez:)))

        Ștergere
    8. Pentru bila lenesa, bou-i musai sa fie uscat. Deci poate fi si castrat, ca nu incomodeaza. Pentru un bun efect coleretic trebuie administrat inainte de masa(dupa prealabila maruntire prin ciopartire),in amestec cu o lingurita de ulei de masline virgin,una de miere de acacia si un galbenus de ou imbogatit cu omega-3. Apoi se sta culcat pe partea dreapta 30 de minute pentru a echilibra fluxul si inlatura refluxul. Cataplasma cu argila e optionala.
      Sa vezi ce o sa te iubeasca soacra dupa asta,Ina :))

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Sa stii ca eu te suspectez demult ca esti un pui de doctor, daca te detecteaza si Pasarea esti in pericol:))
        Zici? Dupa douj'siceva de anisori nu mai conteaza daca te iubeste sau nu, pedalezi!:))

        Ștergere
    9. Daca sta culcata pe partea stinga (30 minute pare cam putin ... poti sa o tii si jumate de zi) atunci se echilibreaza refluxul si inlatura fluxul. Ai mare grija :)
      Iar boul poate fi castrat cu un an inainte; altfel se simte inca ...

      RăspundețiȘtergere
    10. io cred ca cel mai bine e sa o tii culcata o juma' de zi pe stanga, o jumate pe dreapta. nu stiu daca face bine la bila, da face bine la nervi. nervii tai. :)

      RăspundețiȘtergere

    Trimiteți un comentariu

    Postări populare de pe acest blog

    Shi- Xiang- Xia

    Concursul leusteanului de diasporă - “Ba, al meu e mai frumos”

    Barbat cu masină