Marginalizaţi, ca de obicei



Dimineaţă, m-apuc şi răsfoiesc un ghid turistic pe internet, nu că mi-ar căşuna să plec pe undeva, nuuu.


Am tot atâtea fobii câte mijloace de transport sunt. Că de aia mă şi duse jupânul cu maşina prin Gâtul Iadului sau cum s-o chema. Cică terapia de şoc face minuni, a auzit el la televizor.


Şşşt... de-atunci îi deschid sonorul doar la filmele cu Bruce Lee şi Jackie Chan.


Să mă întorc la ghid, dacă încep cu jupânul mă scăp şi vă spun şi despre meniul cu ţelină.


Deci. Ghidul, pe lângă poze şi altea alea conţinea şi un fel clasament internaţional al smecheraşilor, în care, românii nu figurau nici pe primul, nici pe-al cincelea, nici pe ultimul loc. Nu figurau şi gata.


Dureros, nu? M-am cam enervat dar am continuat să citesc.


Cică:




  • Fiţi atenţi, în Istanbul şi-n Rio de Janeiro, vă stropesc cu muştar pe papuci şi după aia rămâneţi în şosete.

  • În Barcelona vă găuresc cauciucurile ş-apoi aşteaptă să vadă unde ajungeţi pe trei roţi.

  • La ruşi vi se poate întâmpla aceeaşi chestie, în plus, ar fi indicat să nu chemaţi poliţia s-ar putea să facă parte din aceeaşi echipă.

  • De v-amendează un poliţist în Paris, daţi-i două palme. Dacă scoate cătuşele înseamnă că sunteţi norocos, aveţi în faţă un poliţist adevărat; dacă vă dă un pumn înseamnă că e un poliţist fals şi deci nu sunteţi obligaţi să-i plătiţi amenda.

  • Dacă aveţi în plan să vizitaţi Roma, luaţi-vă câteva canistre cu apă, altfel cu 5 euro cât veţi plăti jumătatea de litru, o să vă pară rău că n-aţi cumpărat „Izvorul minunilor”, cu munte cu tot.

  • Boon! Şi-ajungem la taximetrişti că de-aici m-am enervat cel mai rău. Toată discuţia e despre taximetriştii din Praga. Au o întreagă pagină dedicată. Cică-s în stare să te ajute să traversezi strada în numai un sfert de oră. Flecuri, dom'le, fleacuri!


În Bucureşti, din faţa Gării de Nord până-n spatele Gării de Nord faci, cu taxiul, o ora şi douăzeci de minute, de la aeroportul din Băneasa până-n gară, dacă nu-ţi scoţi etichetele cu Venice, mai pui de-un corn cu nucă şi cumperi taxiul cu tot cu roata de rezervă. Deci?!?


Se rezolvă odată enigma cu oul sau găina? I-au învăţat ei, pe-ai noştri sau i-am învăţat noi pe ei?


Eu zic, ori să fie rectificat ghidul şi s-avem măcar o pagină ca şi cehii, primesc; ori să ni se ofere niscaiva drepturi de autor şi iar primesc. Nu pot accepta ideea că nici măcar aici n-am inventat nimic.











Powered by ScribeFire.

Comentarii

  1. Ce fac taximetristi nostri in LA. Iar in Praga trebuie sa ai schimb exact. Cum bancomatul scoate numai hirtii mari, te-ai fript la taxi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aha, cum s-ar zice îşi merită faima. Deci ai fost şi la Praga, vin mintenaş să citesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Românaşii au dat şpagă să nu apară în ghidu' ăla, de unde rezultă cu adevărat cine e mai şmecher. Ce cu poza de la urmă cu scrisu' ăla în etruscă ?

    RăspundețiȘtergere
  4. E foarte plauzibil să fie cum zici, mi-a mai venit inima la loc. :)
    E copyright-ul în cehă, dar nu bag mâna în foc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Shi- Xiang- Xia

Concursul leusteanului de diasporă - “Ba, al meu e mai frumos”

Barbat cu masină